richard király

Filmajánló: Richard király

Richard király
Richard király

Egy film, amit a valóság már lespoilerezett a világ számára, mert tudjuk jól, mi lett az eredménye az apa, Richard király munkájának: a tenisz világklasszis Williams-lányok, Serene és Venus. Richard Király, aki eldöntötte, hogy a 2 (!) legjobb teniszezőt faragja belőlük, és erről egy 80 oldalas tervet készített még a lányok születése előtt – amitől nem is volt hajlandó eltérni. Ti mit szólnátok? Mintha maga Isten hívott volna életre, hogy ezt a szerepet eljátszassa velem: a verhetetlen teniszbajnokot. EZ a sorsod, csináld végig – mondja Isten. Ja, nem, apa. Nekem – hiába az élsportoló múltam – ez hátborzongató, ijesztő. Félelmetes? Egy apa, aki nem csak király, ahogy a cím állítja, hanem maga a Teremtőd, na, szállj szembe ezzel az akarattal, ha mersz. De ha valaki magzat korodtól fogva komputer módjára táplálja beléd: bajnok leszel – akkor inkább levered az egész világot az ütőddel, mintsem neki okozz csalódást.

Az egyik legnehezebb abban, ha nárcisztikus személyiségzavaros apával nősz föl: neki tetsző (Williams-ék esetében: sikerorientáltra betonozott) egódat olyanra átformálni majd, amilyen Te Valójában Vagy. Vagy lehetnél.

Amitől végigmocorogtam az egész filmet miután a második percben leesett, hogy egy pszichés bántalmazó szülővel van dolgunk: mennyire merik kimondani az alkotók azt, ami van? Hová szavaznak? Egy hangsúlyozottan csóró edző, aki csordultig betölti a gyerekei életét otthon és a sportban egyaránt, aki azért választotta a teniszt nekik, mert bár lemaradt élete első teniszmeccséről a tévében, de azt még pont látta, hogy 400.000 dollárt kapott a győztes.

Igen, bizonyára kellett már két feketeamerikai, hogy betörjenek a legbritebb sportágba, és

Serena Williams

megbocsájtóbb a világ, hogy épp nők.

Joga van egy szülőnek papírra vetni és betűnként megvalósíttatni a saját álmát a hírnévről és gazdagságról a gyerekeivel? A nárcisztikus személyiségzavar fontos jellemzője a „jogosultságtudat”, vagyis az illető másokat a tulajdonaként kezel és dönt fölöttük, róluk. Utólag a siker őt igazolja, igen, ettől tehát inkább rendben van?

Drukkoltam nem kicsit, ha valami feszültséget okozott a filmélményben, hát az ez volt – hiszen a

végkimenetelt ismerjük – vajon Will Smith milyen apaképhez adja az arcát? Közben az igazi Richard még

él, 80 éves, és kapcsolatban van a lányaival, ehhez képest (!) egész szépen bemutatják az árnyékát. (Nem moralizálni szeretnék, csak a képletet olvasom: az mondjuk kimaradt, mert nem is illett a sztoriba, hogy később elvált Venus-ék édesanyjától, és elvett egy Serena-korú hölgyet. Ergo: volt gyakorlata a korosztály irányításában.)

Vagy én nézem mellé, és az egész egy óriási irónia, címestül, mindenestül? Ha igen, akkor zseniális.

A legnehezebben azon rágom át magam, hogy sikerült az isteni terv, és az apa megalkotta „a jövő két Michael Jordan-ét” – ahogy fogalmaz. Van ilyen, van. Millióból egy. És mostantól hány légvárakat építő szülő érzi jogosnak, hogy kipréseljen dolgokat a gyerekéből? Talán nem volt a legrosszabb apa, talán nem verte őket, és „csak jót akart”, de ha most két névtelen, megtört néger nőről beszélnénk, akik a fantaszta apjuk miatt futottak zátonyra…?

Venus WIlliams

A veszteségekre pillantás számomra egyik kulcsgondolata Williamsék esetében: milyen lett volna egy másmilyen apa mellett felnőni, teniszcsillaggá?

Ha nem mentek tönkre az évizedekig tartó nárcisztikus bántalmazás alatt, annak talán az lehet az egyik oka, hogy ketten voltak. Részei és tanúi voltak egymás életének, persze hogy a jóban, de a rosszban is. És így nincs titok, mert amit ketten tudnak, az nem titok, hanem előbb-utóbb lehet róla beszélni. Úgy látszik, számukra most jött el az ideje. Sok ilyet még, és legalább ennyire őszintén.

Szerző: Gárdonyi Zsolt

Következő filmajánló: Spencer és The chosen. A Richard király az HBO-GO-n nézhető meg.

Szakmai cikkek: Nárcizmus a spiritualitásban és EXIT a járványból

A cikk alkotójának második könyve az EXIT. A keményfedeles, terjedelme 289 oldal.
Csak online kapható, itt a weboldalon.

A szerző első műve a 2013-as sikerkönyv: a Megértés Táblázata, A magyarázat

az EXIT borítója

Az EXIT szerzőinek YouTube csatornája az egyéniség felépítéséről, és ennek akadályairól:

Extrovertált és introvertált