Mi az Exit?

EXIT könyv
Az EXIT

Anita. Az EXIT a kiszövés és az önmegvalósítás művészete s pszichológiája. Ha egy mondatban kellene megfognom, ez állna a legközelebb a valósághoz.

Könyvünk sokéves személyes – ráadásul páros! – átváltozás és önismereti-mélylélektani kutatás dokumentációja. Azt kerestem, mi az, amit a legtöbbet adhatnék a hozzám hasonló helyzetbe került olvasóknak a történetemmel; és közben pedig biztos voltam benne, hogy minél konkrétabban mindössze azt kell elmondanom, ami velem történt, plusz ami nagyon én vagyok. Azt hiszem, ez végül sikerült. Az Exit nagyon én vagyok.
És tudom, hogy ami benne van, az nagyon hiányzik, mindannyiunknak. Sokunknak.

…neked mi lenne a legfontosabb EXITED..?

Az EXIT sokszínű lényege.

A könyv ideája és ezáltal a címe, tartalma is folyamatosan változott az évek során – mégis ugyanaz a könyv, amit még 2013-ban, A Magyarázat első lapján ígértem az olvasóknak folytatásként. (Akik lemaradtak róla, azoknak: „A Megértés Képlete”.) Sokan tudjátok, hogy időközben a témája a születésre, tudatos szülésre módosult, hiszen az életemben akkor ez vette át a főszerepet. Amit most már a kezemben tartok, az EXIT voltaképpen egyfajta születés ÉS világra hozás, de mégsem azonos azzal. A kijárat, a kiút gyönyörű, cizellált analógia a születésre, de az Exit mögött valami más is van. Benne van először is – hogy a legrosszabbal kezdjem – a menekülés. Mégsem hanyatt-homlok, mert az itt nem megengedett. Az Emergency EXIT, a vészkijárat zárva. Sokkal inkább benne van a kiszövés, lépésről lépésre és apránként, millió megértéssel segítve, hogy az életem, az értékeim finom selyemszálai minél kevésbé szakadjanak, és a lényeg ott maradhasson épen. Nőként, asszonyként, anyaként hogyan legyek úgy a Megőrző figurájának tisztességes megjelenítője, hogy közben egy voltaképpeni „menekülés” kellős közepében iramlok, és baromira messze még a vége.

A kiszövés: az elválás frissebb, ítéletmentesebb, elevenebb és gazdagabb verziója. Aztán benne van az EXITben az a fajta újraformálódás, ami a tompa és nyers agyagtömbbel történik a szobrász kezei között, átlényegítése során: eleven, idegszálakkal, vérrel és hővel és tűzzel átszőtt emberalakká. Benne van az elfelé és széjjel, a közöstől, az ugyanolyantól, a kiüresedettől, az elvárttól, a diktálttól, tehát: a Régitől. Mert az EXIT az Ó-ból az Új-ba. Benne van az Exitben a szembesülés, mely persze gonoszka módon (látszólag!) tökéletesen paradox az EXITtel mint olyannal – naná, azért iszkolsz, mert eszedben sincs hátraarcra kényszerülni és az ábrázatába nézni annak, ami pont, hogy elfelé űz. Az igazi EXIT azonban csak ezzel együtt lehetséges. Nem nyílik másképp a kijárati ajtó kódzárja. Hátra arc, és farkasszemezés a rémekkel. Másképp maximum felrepülni lehet a labirintusból, illegálisan, de annak ára van. (Elnézést, spoilerezek: a zuhanás.) Igen, tanúsítom, hogy szembefordulással ÉS megbékéléssel is lehetséges, e kettővel együttesen; és akkor egyúttal most íme, nyújtanám is a váltóbotot, azzal a felirattal, hogy „nagyon megéri!”.

Mit is ígérjek? Hát csak azt, ami velem is történt, mert az már biztosan átjön a könyvből. Az, hogy „kint” vagy az életedben, a sajátodban, teli a színes, megszerzett, elevenen hömpölygő, saját (!) spiritualitásoddal, de mégis szilárdan a talajon – az, remélem, elég hívogató! A legnagyobb nehézségeim egyben az erősségeim, ezt a tételt bőven volt lehetőségem és időm megtapasztalni az írás során. Oké, az átváltozásaim során. Az én egyik legnagyobb nehézségem a mondanivalóm komplexitása. Gyakran éreztem magam elveszve s elborítva a gondolat- és érzéstengereim hullámai alatt, de pont annyira mindig fel tudtam jönni a felszínre, hogy megint levegőt vegyek és körülnézzek, merre az arra. Míg egyszer csak kiderült, hogy a bonyolult összetettségből az EXIT precízen kikockázott leírása lett. Egyetlen mozzanatot, azt, amikor kilépek, színes folyamattá és történetté exponáltam.

Kinek ad az EXIT? Az elmúlt évek életmódszerű merítkezései az újbóli individuum-építésben, el-és leválásokban, spirituális és pszichés bántalmazottságban, túlélőség és hedonizmus furcsán gőzölgő főzetében, szellemi út és mindennapi élet egymással történő ütközéseiben jött világra az EXIT, amit elsősorban azoknak az útkeresőknek és utazóknak szánok, akik – hozzám, hozzánk hasonlóan – legalább egyszer már meglelték az útjukat, de aztán el is vesztek benne. Bármennyire is görcsöltem rajta kitartóan, azokhoz nem szólhatok, akik úgy érzik: nincs honnan el- vagy kijönniük. Akiknek bejön az élet vagy bejön a „spiri”, azok, kérem, élvezzék ki ritka áldásos és szerencsés helyzetüket, ne vesződjenek az Exittel. Ezt a könyvet azért írtuk, hogy a folyónak vagy a „hétköznapi élet” vagy a „spiritualitás” oldalán rekedtek számára, bérelt, de tisztességes Kharónként kezet és kompot biztosíthassunk az éppen szükséges Másik Oldalra. Az oda-vissza átkelés közben van lehetőség „megvilágosodni” (isten ments, hogy ÚGY értve), hogy ez voltaképp a két, átívelhetetlen part közötti átjárást biztosító erős kőhíd építéséről szól – és akkor már nem kellenek többé révészek. Akkor már nem hiányzik olyan mélységesen a mindennapi élet és a belső világ (önismeret, spiritualitás, hit, belső út) kettősének összefogása. A két part: A Látható és A Láthatatlan közötti folyószakasz biztonságosan evezhető és a sodrás is remek.

Nem szeretném elhallgatni azt sem, hogy az erős idegzet azért jól jön a könyv olvasása során, mert egyik központi témája a rejtett bántalmazás, és ennek egyik szálaként a (hazánkban?) még kibontatlannak számító spirituális abúzus. Spirituális útkeresésből és a belső úton elkövetett hibák, csapdák dokumentálásából indul, és elmegy egészen a bántalmazás kérdésköréig. Beleértem ebbe nemcsak az ezotériának és a spiritualitásnak, hanem a megfoghatóbb belső utaknak és konkrétabb önismeretnek is a – ronda szóval – „legalját”. Mit ront el az önismeret? Mi vagy ki bánt, esetleg hogyan hagyjuk magunkat bántani, amikor nem működik az önismeret, vagy amikor a belső út igen, veszélyessé válik? Akit mindez esetleg elriaszt, attól elnézést kérek, és barátian mondom, hogy az Exit sajnos nem nekik szól.

A címe szándékosan „felelet a Mondolatra”. Angolul van a cím, mert angolul kellett, hogy legyen – volt mit kompenzálni. Pontosabb, ha azt mondom: nemzetköziül. Számunkra maga a cím is egy Kiút. Végül pedig: boldog vagyok, hogy ezt a könyvet férjemmel, Zsolttal együtt jegyezhetjük mint szerzőtársak. Ezen – még a könyvnél is jobban – bizony van mit ünnepelni. Ha egyet kellene kiemelnem, akkor azt mondanám: a mi Exitünk hús-vér valójában erről szólt. Ez az oka annak, hogy – mint a szemfüles, ismeretlenül is velem egy nyelvet beszélő szellemi cimboráim számára biztosan egyértelmű okkal – a könyv eredetileg 12 fejezetes, a „7” című fejezettel végződik, és ez még csak az egyik fele, ennyi fért egy kötetbe. Alig várom, várjuk, hogy végre velünk jöjjetek a Kijárathoz vezető úton. Gyertek.

Deres Anita, író, fordító, alternatív pszichológiai konzulensGárdonyi Zsolttal.

A keményfedeles, terjedelme 289 oldal.
Csak online kapható, itt a weboldalon.
Az EXIT a Szerzők második könyve. Olvasóink ajánlásai

A szerzők első műve a 2013-as sikerkönyv: a Megértés Táblázata, A magyarázat


FIGYELEM!

AZ EXIT-KÖNYV NEM BOTRÁNYKÖNYV, NEM TÁMADJA A HITET, SPIRITUALITÁST, EZOTÉRIÁT ÉS ANNAK SEMMILYEN FORMÁJÁT. Kizárólag  a szerzők által személyesen tapasztalt félrecsúszásaira igyekszik felhívni a figyelmet.

AMIT A KÖNYVBEN A SZERZŐK „SPIRI”-NEK NEVEZNEK, AZ A FENTIEK (HIT, stb…) ÁLSPIRITUÁLIS VADHAJTÁSAI, melyek a tanítványokban súlyos érzelmi/mentális károkat okoznak. A tévedés minden út velejárója, ahogy pl. minden szülő „rossz szülő” is, de ennek mértéke fél életeket alapoz meg vagy tesz nyomorulttá.

KÖNYV EGYIK FŐ CÉLJA ÉS RENDELTETÉSE, HOGY ÉSZREVETESSE A ZSÁKUTCÁKAT, ÉS A DÖNTŐEN REJTETTEN MEGVALÓSULÓ VISSZAÉLÉSEKET. Akinek van hite, vagy úgy érzi, van valami nálunk nagyobb erő a világban, az tudja, milyen fontos alaphang ez az élethez. Az EXIT ezt nem elvenni, hanem erősíteni hivatott.

exit borító
exit borító

Az EXIT szerzőinek YouTube csatornája az egyéniség felépítéséről, és ennek akadályairól:

Nárcizmus és spiritualitás