OLVASS BELE!

12A hibátlanság illúziójából egyedi spiritualitás lepárlásaa fejezetcímek alatt kezdődik, kicsit lejjebb
11Kiszövés Egy szent ügyből a szabadulásigBeleolvasok
10Korlátaimban az egyéniségem – az úttá szűkített végtelenBeleolvasok
9FölfeléBeleolvasok
8Győzelem a sárkánykígyó fölöttBeleolvasok
7Én és te – Hány nem kell egy igenhez?Beleolvasok

Részletek az EXIT 12. fejezetéből

Deres Anita, Gárdonyi Zsolt
Deres Anita, Gárdonyi Zsolt

„Látszani akarsz-e vagy rejtőzni? Megszólalsz-e vagy maradsz a csöndben? Bármelyikre is van késztetésed, nagyon fontos okod van rá. Réges-régi okod. A fátylad lehet fehér vagy fekete – egy napon így is, úgy is lehull rólad…
Fontos, ami történt velem. Kiderült, hogy végig az volt a feladatom – honnan is tudhattam volna? –, hogy lélektani, spirituális, önismereti tételek alkalmazhatóságát teszteljem a “való” életben. (Mi mindent elmond ez a kissé idegesítő szó.) Sokan vagyunk még így? Budapesti nő vagyok, házas, egy kisgyerekkel. Szenvedélyem a látható és a láthatatlan határmezsgyéje. Az, ami még nem látszik, de hatása már van.
Például én. Régen.
Látszani vagy rejtőzni? Kinyitottam a szemem, és rájöttem, hogy nem látszom. Nem így akartam, nem ezt akartam. Én ott akartam lenni, természetes volt, hogy ott vagyok. Azt hittem. Valamit azonban nem vettem észre. Azt, hogy néha nem elég, amit én akarok. Néha az győz, amit mások – tőlem – akarnak. Például: azt, hogy ne látszódjam. Miért? Talán mert nő vagyok? Á – legyintettem annyiszor. Ugyan. Nem szerettem ilyenekkel törődni. Pedig hát… majd azt is elmesélem.”

EXIT, 2. oldal


„Világossá vált: megbocsátani – magamnak, és neked –, tovább menni csak úgy lehet, ha ránézek a mi vétkünkre. Arra is, amit én vétettem – és arra is, amit te.Ti. Amit ti vétettetek, ellenem. Hát ránéztem. Ha már úgyis nyitva van a szemem. Nem volt egyszerű. Sőt, rémületes volt. A legrosszabb, amin keresztülmehettem. Mégsem bánom. Mert megkerültem. Itt vagyok. 3D-ben, mert kitanultam az árnyékolástechnikát. Hibáztam, hibáztál. Egyiket se mentegessük. Megbocsátani csak abból lehet. Sőt, tanulni is. Miről beszélünk annyit, hogy tanulunk a hibákból, ha fogalmunk sincs a hibáink természetéről? 
Úgy döntöttem, írásban megörökítek egy precízen kikockázott szembesülést. Rálátni és megfejteni mindazt, amit “nem kellett volna”. És azt, hogy hogyan “lehetett volna másképp”. És a kegyelem ajándékáról se feledkezzünk meg: arról, hogy “ennek így kellett lennie”. 
Lehetett volna másképp. És: ennek így kellett lennie. Emberi hiba és emberen felüli terv… Együtt.” 


EXIT, 3. oldal

Sokszor abból ered a probléma, ha az egyik fél szerint nincs is probléma. Ekkor – ha már hosszú ideje küzdesz, kézzel-lábbal mutogatod, hogy baj van, emberileg százszor is mindent megtettél, hogy megjavítsd, összetartsd, áthidald – két választásod van, neked, mint a probléma képviselőjének:
1. Elbúcsúzol a másiktól és haladsz tovább. Tudod, hogy gond van, nem tagadod a valóságot – így tartva kapcsolatot az élettel, a valódival. Kitartasz, mert ez így lesz jó út!
2. Elhiszed neki, hogy tényleg nincs probléma – ezzel azt választod, hogy a másik mellé állsz, neki adsz igazat, mert ő fontosabb neked. Arra csábít, hogy semmi gond nincs is, és közben nagy árat kér cserébe. A valóságot. Hogy hihessünk tovább. Engem is sok mindennel kecsegtetett a maradás. Gyakorlatilag mindennel. Többek között azáltal, hogy rosszul látom, és minden úgy van, ahogy gondoltuk együtt, ahogy régen volt. Ahogy leírtuk. Már le van írva. Szóval úgy van. Hogy minden rendben. Anita, mondd azt, hogy minden rendben, és maradj. 
De akkorra már döntöttem. „Itt az idő”. Ugrani kell.
Fogalmad sincs róla, hogy itt már veszélyes dolog nem kiállni az igazadért, engedni eltussolni a megrekedést, a kapcsolat megtartásának érdekében. Miért veszélyes? Azért, mert ezzel a mozdulattal felvetted az ő zsákját is a hátadra. Ő nem kér a problémából – azt mondja: nincs –, te pedig igen. Mélyen legbelül tudod, hogy van baj. Ő ebben nem osztozik? Akkor tehát helyette is viszed. Azért nehéz, mert az övé is a hátadon van. Nem azért, mert te problémázol. Van lehetőség lepakolni azt, ami nem a tiéd. A feladat pont ebben áll! Ne dobd ki a saját kincseidet csak azért, mert mások poggyásza is belekeveredett! Amit cserébe kapsz, az felbecsülhetetlen. Semmiért sem adnám vissza. 
Ne öntsük ki a gyereket! A válságok értéket hoznak, ha nem tagadjuk le! Például azt, hogy végre különválaszthatod: mi a tiéd és mi nem. Kilépni kár túl hamar. Hányan vesszük az útilaput, örökre magunk mögött hagyva azt, ami már tarthatatlan – lemondva a kincsekről, melyekért a világ minden krízise keletkezik?” 

EXIT, 10. oldal


„A bármilyen bántalmazottságból, tehát a rejtett spirituális bántalmazottságból való exithez, kilépéshez elengedhetetlen a saját “belépési pont” (=enter) megtalálása.
A kijáratot mindig nehezebb megtalálni, mint a bejáratot! Valahogyan az mindig inkább saját döntés, mint valahová bemenni. A bejárat sokszor “hív”. Vonz. Ígér. 
Beszippant.
Mivel hívott be? Miért léptél be? Ha el akarsz menni, ez lesz a jelszó, mely kifelé menet kinyitja a zárat. 
Ahol az enter, ott az exit.”

EXIT, 13. oldal


„Az egész úgy indul, mióta világ a világ, hogy halálossá válik a csodálatos egység. A tarthatatlan, fojtogató egybeforrtság, az elringató meleg, a mozdulatlanság, problémamentesség, feltétel nélküliség és csönd birodalmából megmenekülni: fellélegzés. Kezdődik az élet. Akkor is így indult, és most megint. Exit.”

EXIT, 26. oldal

Deres Anita: író, fordító, alternatív pszichológiai konzulens –közösen Gárdonyi Zsolttal

A keményfedeles, terjedelme 289 oldal.
Csak online kapható, itt a weboldalon.
Az EXIT a Szerzők második könyve. Olvasóink ajánlásai

A szerzők első műve a 2013-as sikerkönyv: a Megértés Táblázata, A magyarázat

FIGYELEM!

AZ EXIT-KÖNYV NEM BOTRÁNYKÖNYV, NEM TÁMADJA A HITET, SPIRITUALITÁST, EZOTÉRIÁT ÉS ANNAK SEMMILYEN FORMÁJÁT. Kizárólag  a szerzők által személyesen tapasztalt félrecsúszásaira igyekszik felhívni a figyelmet.

AMIT A KÖNYVBEN A SZERZŐK „SPIRI”-NEK NEVEZNEK, AZ A FENTIEK (HIT, stb…) ÁLSPIRITUÁLIS VADHAJTÁSAI, melyek a tanítványokban súlyos érzelmi/mentális károkat okoznak. A tévedés minden út velejárója, ahogy pl. minden szülő „rossz szülő” is, de ennek mértéke fél életeket alapoz meg vagy tesz nyomorulttá.

KÖNYV EGYIK FŐ CÉLJA ÉS RENDELTETÉSE, HOGY ÉSZREVETESSE A ZSÁKUTCÁKAT, ÉS A DÖNTŐEN REJTETTEN MEGVALÓSULÓ VISSZAÉLÉSEKET. Akinek van hite, vagy úgy érzi, van valami nálunk nagyobb erő a világban, az tudja, milyen fontos alaphang ez az élethez. Az EXIT ezt nem elvenni, hanem erősíteni hivatott.

exit borító
exit borító