Gárdonyi Zsolt

Gárdonyi Zsolt

Miért éppen én?

Miért éppen én voltam mindig a körön kívül? Miért nem illettem sehová? Hiába igyekeztem, tepertem, próbáltam hasznos lenni, szórakoztatni-nevettetni, boldoggá tenni másokat, csak ideig-óráig kerültem beljebb.

Minek köszönhetem, hogy én lehetek az, aki fiatalon rátalált a Hitére, olyan kacifántos módon, hogy egy életre benyomódjon: több a világ, mint amit látunk belőle? Akkor azt hittem, a csoda megtörtént velem, mostantól ebből és csak ebből kell erőt merítenem. De nem, várt rám még csoda.

Nahát! Hogy történhet, hogy 25 éves korom óta a hobbimból élhetek? Pont én? Mi jót tettem, hogy ezt pont nekem szabad? Időnként úgy érzem, hogy egy kalandfilmben mozgok, ahol a főhőssel hihetetlen dolgok történnek. Néha pedig fájdalmasan hihetőek.

Hogyhogy pont engem ért a megtiszteltetés, hogy szerzőként és (kísérleti alanyként is) részt vehettem egy akkor függetlennek hitt önismereti rendszer, a Megértés Táblázata kidolgozásában? Ez akkor hihetetlen ajándéknak tűnt.

Miért omlott össze? Miért kellett keresztülmennem egy ennyire sokkoló történeten, ahol akkora kupacok tömörültek keményre a szőnyeg alatt, hogy naponta botlottam el bennük, mégsem vettem komolyan? Miért nem láttam előbb? Így már hihetőbb, még ha gyötrően emberi is. A csodák kora lezárult hát. Miért kellett elvesztenem a Hitemet? Csodák?! Istenség?! Ugyan!

Hogy létezik, hogy ismét Rátaláltam? Kikecmeregtem a bukásból, másodszor is szerző lettem, újra és mégis sikerült, jobban mint elsőre, ráadásul még eredetibb, kifejezetten hiánypótló témában.

Hogyan lehet, hogy ténylegesen azzal az emberrel töltöm a napjaimat, azzal dolgozom együtt, akit társul választottam? És minden, amit elmondtunk a könyv lapjain: kettőnkkel történt…

Miért kapom mindezt? Mire? Miért pont én? Hogyan éljek jól vele?

Tudom az engem illető válaszokat: legalább egy bizonyos mélységig. Hálás vagyok azért, amit látok. Tudom, hogy engem vezet, engem szolgál, mégsem könnyű követnem, gyakran kételkedek magamban, abban, hogy jó irányba megyek-e egyáltalán. Számos váltáson vagyok már túl, és úgy hiszem, lesz is még benne részem.

Hihető és hihetetlen, a valóságos csoda és a hétköznapi valóság találkozása – az életem.

Egyszerre tartom magam bátornak és gyávának, erősnek és gyengének. Sosem bántam meg, amikor bátor bírtam lenni, vagy amikor be mertem ismerni, hogy gyáva vagyok valamihez. Tudom, hogy az élet a legnagyobb jó és a legnagyobb rossz elegye, a legistenibb szerencsét is el lehet rontani, és a legborzasztóbb veszteségből is van út fölfelé. Kívülállóság, kihasználtság, hitvesztés – legmélyebb sebeim és ezáltali erősségeim.

Gárdonyi Zsolt

———————————————————————–

Második könyvem 2021. nyarán jelent meg, terjedelme 289 oldal.
Csak online kapható, itt a weboldalon.

A szerzők első műve a 2013-as sikerkönyv: a Megértés Táblázata, A magyarázat

Az EXIT szerzőinek YouTube csatornája az egyéniség felépítéséről, és ennek akadályairól: