Gárdonyi Zsolt

Már gyerekként megtapasztaltam a másságot, a kitaszítottságot, a kívülállóságot, tudom milyen a körön kívül lenni.

Az első impulzust a karatétól kaptam: megtanultam az önfegyelmet, hogy később át merjem élni a bennem lobogó tüzet és szenvedélyt. Huszonkét évig volt a mindennapjaim része, versenyzőként is megálltam a helyem, a mai napig karatés vagyok.

Kivettem a magam részét az extrémsportokból is, most már tudom, hogy a halálvágy vitt abba az irányba. Hála a Gondviselésnek, még időben visszafordultam.

Bejártam Dél-Kelet Ázsiát, ahol a kínzó magány hatására megszületett bennem az együttérzés mások és a magam szenvedésével. Megértettem, mélységesen átéltem, hogy a Szeretet minden. Az is ott vált világossá, hogy mennyire fontosak számomra a kapcsolatok.

Úgy alakult, hogy 24 évesen spontán végrehajtottam az Első Magyar Mekong Expedíciót, Laoszban. Akkor, a veszély hatására megtanultam csak a jelenre figyelni, miszerint mindig csak a következő kanyarig kell eljutni, a többi majd ott derül ki.

Közvetlenül ezután találkoztam egy thaiföldi buddhista szerzetessel, Pongsa Viboonsanti magántanítványa voltam egy eldugott kolostorban, ahol ráeszméltem a mindannyiunkban létező Csendre. Rövidesen döntenem kellett a szerzetesség és a világi élet között. Az utóbbit választottam, de a buddhista megközelítésből sokat sikerült átmentenem – bár nem ez az istenképem egyetlen összetevője.

Egy csoda hatására rátaláltam a Hitemre, de olyan kacifántos módon, hogy egy életre benyomódjon: több a világ, mint amit látunk belőle. Akkor azt hittem, a csoda megtörtént velem, mostantól ebből kell erőt merítenem. De nem, várt rám még több csoda.

Még a főiskolán idegenforgalmi szakember lettem, 2007-ben alapítottam meg az Evezz Velem Egyesületet, azóta életvitelszerűen vízitúrákat szervezek és vezetek. Az a célom vele, hogy kinyissam az emberek szívét a természetes mederben élő folyók szeretetére.

Ugyanebben az évben ismertem meg Deres Anitát, akivel szerző- és házastársak is lettünk. Nem csak a szerelmem ő, számomra Anita egyben Sophia is, a bölcsesség istennője. Megtiszteltetés, hogy az életemet vele beszélgethetem át. Nap mint nap azt ünnepeljük, hogy amikor a legnehezebb volt, akkor is egymást választottuk. Eddig egy fiunk született.

2012-ben végeztem el egy egyéves Hellinger családállító képzést, mely erősen formálta a szemléletemet és építette a tudásomat. Kövesdi Krisztina tanítványa voltam, köszönet neki.

Két könyvnek vagyok szerzője. 2013-ban jelent meg a Megértés Táblázata, mely az érzelmi tudatosság egyik itthoni zászlóvivőjévé vált. Írója és kísérleti alanya is vagyok ennek a műnek, mely szokatlan ívet ír le a magyar önismeretben, s mindmáig az egyik legkifinomultabb magyar nyelvű érzés-paletta.

Ugyanekkorra érett gyakorlattá bennem az Ázsiában megszerzett együttérzés, így tréner és lelki-önismereti segítő lettem.

Néhány évvel később harmadik szerzőtársam elárult és nyilvános karaktergyilkosságot követett el ellenem. Lavina indult, ekkortájt veszítettem el – sok más mellett – a Hitemet is. Aztán az évek alatt visszatért, és sikerült újjáépítettem az életem. Ezáltal lettem a rejtett spirituális bántalmazás tapasztalati szakértője is. Rejtett, Spirituális, Bántalmazás: ahogy a mesterek elveszik a tanítványok erőforrásait, minden értelemben. Ebből született 2021-ben az Exit című könyvünk, hogy az önismeret zsákutcáit könnyebb legyen elkerülni. Van belőlük bőven.

Amikor már azt hittem a lejtő aljára értem, megérintett a halál szele is. Így életem legnagyobb tragédiájából megtanultam, hogy van Gyógyulás.

Kiemelten hatott rám Boldizsár Ildikó és Müller Péter. A pszichológiából a jungiánus megközelítés áll közel hozzám. Hosszabb-rövidebb ideig éltem Új-Zélandon, Japánban és Spanyolországban.

Ha lelki támogatásra van szükséged, szeretettel várlak.