Megértés Táblázata és EXIT

Megértés Táblázata

Deres Anita és Gárdonyi Zsolt a Megértés Táblázata, a magyar nyelvű lélektérkép szerzői. A Megértés

-elem és -alom végű szavak
a tárgyalt -elem és -alom végződésű szavak (85)

Táblázata 2013-ban jelent meg A Magyarázat című könyvben. Nemcsak sikerkönyv lett – magyar viszonylatban alapvetően is, ám a magánkiadásokat tekintve minden bizonnyal a mindenkori eladási élvonalban – hanem nagyon sok útkeresőre bírt hosszú távú hatással.

Mai napig kapunk köszönőleveleket, olvasói történetekkel, melyek átadják számunkra, hogyan hatott az olvasók életére, gondolkodásmódjára munkánk, a táblázatunk és könyvünk.

Az –elem- és –alom végű szavakkal leírt lelkiállapot-skála saját rapszodikus élettörténetének ellenére (vagy talán éppen amiatt?) mindmáig az egyik legkifinomultabb magyar nyelvű érzés-paletta. 85 különböző érzést, érzelmet és lelkiállapotot vonultat fel.

A táblázatot azért dolgoztuk ki és adtuk ki könyv formájában is, hogy hozzájáruljunk az „érzelmi

megértés táblázata
a Megértés Táblázata

alfabetizmus” (azaz érzelmi írástudás, érzelmi tudatosság) erősítéséhez. Kutatások szerint az átlagember kapásból mindössze háromféle saját érzést tud felsorolni, ha azt a kérdést kapja, hogy mit élt át mondjuk az elmúlt napja folyamán. Ugyanezen három alapérzés szerepel a terápiák, segítő beszélgetések alatt elhangzó önreflexióknál is, melyek az önismerő vagy gyógyulni vágyó ember problémáját bontogatják.

Düh, öröm és félelem – nagyjából ennyi. Ennyi, és legfeljebb ezeknek megfelelő különböző szinonimák, ha az illetők nagyon tapasztalt érzelmi írástudók. Ám az, hogy mi a különbség az érzések szinonimái közt (harag vagy düh, öröm vagy boldogság, félelem vagy szorongás, stb) már túlmegy a kapacitáson.

Megértés Táblázata előadás, Everness 2013
Megértés Táblázata előadás, Everness 2013

Mi magunk sem voltunk túlságosan kifinomultak érzelmi alfabetizmusban, mielőtt a Megértés Táblázata elkészült volna. Ez azt is jelenti, hogy a folyamat által munkánk nemcsak intellektuális érdekesség lett, hanem mélységes és elhivatott lelki-szellemi munka. Pszichológiai, spirituális, érzelmi és interperszonális (személyek közötti) hullámvasút.

De megérte! Milliónyi visszajelzést kaptunk, tapasztaltunk, nemcsak a mi életünk változott meg tehát.

Különös módon azonban: 2022-ben a belső életére, és egyáltalán az életminőségére valamit adó ember egyik legnagyobb problémája még mindig az, hogy siralmasan kevés saját érzést tud felsorolni.

Ez a saját felismerés, karöltve az általunk nagyra tartott szakmabeliek, úgymint Brené Brown vagy Richard Grannon hasonló (2022-es, tehát nagyon friss) felismeréseivel, lassan kezdte kinyitni a rozsdásodásnak indult ajtókat, melyek mögött a mi táblázatunk pihent önkéntes elvonulásában.

Az EXITben (2021-ben elkészült új könyvünk) sok árnyékára fény derült, mert hogy az árnyék vállalása annyira fájdalmasan hiányzik az önismeret és a spiritualitás területein (világszerte, nemcsak idehaza!), hogy rájöttünk: ez a küldetés nemcsak az EXITÉ, talán elsőként idehaza ezen a területen; hanem ez a küldetés a Megértés Táblázatáé is! Az az önismereti mű, az az önismereti könyv, amely feketén ÉS fehéren vállalja magát!

/Lásd fb-bejegyzésem erről./

megértés táblázata és exit
a Megértés Táblázata és EXIT

Kedves Olvasók, akik a Megértés Táblázata és A Magyarázat megvásárolhatóságáról érdeklődtök!

Jelenleg minden Magyarázat elfogyott, Táblázatot azonban tudtok rendelni, itt.

Mivel magánkiadásról van szó, az EXIT és a Megértés Táblázata oly módon függnek össze kettőnk személyében, hogy először az EXITet kell széles körben megismertetnünk és elérhetővé tennünk minél több ember számára, hogy így eleget tudjunk tenni az első könyvünk iránti nagy érdeklődésnek, és újranyomtathassuk „őt” is. Ez a kérdés „fizikai” része.

Szellemileg megközelítve pedig: fontosnak tartjuk, hogy először az EXIT mondanivalója eljusson elegendő emberhez, és élni is kezdjen bennük (bennetek), mert csak így tudjuk reálisan, értelmesen átgondolni majd, hogy hogyan tovább a Táblázattal.

megértés táblázata könyv és exit
a Megértés Táblázata könyv és az EXIT

Hiszen az igazi, élő megértések csupán utólagosak.

Így fogják alakítani önmaguk sorsát könyveink, szellemi gyermekeink, egymással természetes módon összefonódva, mégis önálló identitással.

Nagyon profán módon mondhatjuk így is: legyetek kedvesek, olvassátok el az EXITet, és ha még mindig kell a Táblázat is, sokatoknak, akkor részünkről irány a nyomda.

Az alkotónak csak egy bizonyos pontig van beleszólása abba, hogy a műve milyen röppályát jár be, és milyen sorsot szántak neki transzcendens erők. Az olvasóközönség is szavazattal bír – talán egy ponton túl erősebben, mint maga a szerző.

Meghajlunk ez előtt a rendszerdinamikai szabályszerűség előtt. Visszahívtuk első művünket 5 év után, mert egy nem mindennapi alkímiai folyamat szükségeltetett viharvert fizimiskájának – és ha úgy kell lennie, mi nem fogunk az útjába állni, hanem ismét világgá bocsátjuk. Az idő és a mi munkánk meghozza majd a választ, és a következő lépést is megmutatja majd.

Elkötelezett és szenvedélyes szellemben,

Anita és Zsolt

szerzők

MÜLLER PÉTER AJÁNLÁSA:

Megértés Táblázata könyv, Müller Péter ajánlásával
Megértés Táblázata könyv, Müller Péter ajánlásával

“Gyerekek – vagyis öreg gyerekek!

Nagyon értékes könyvet írtatok. Bölcset, gazdagot, s különöset. Tanulni tudok belőle.

Boldog vagyok, hogy van ez a könyv, hogy a kezembe került, és annak is, hogy vannak itt olyanok, akikben néhány gondolatom mélyebb visszhangot ver, s új fényt is kap tőletek.

Szeretettel, M. Péter”

“Az elmúlt évek legnagyobb könyvélményét három fiatal írta, két fiú és egy lány. Deres Anita, Gárdonyi Zsolt és Hadnagy Előd. Csodálatos mű, de nincs kereskedelmi forgalomban. Címe: “A Megértés Táblázata – A Magyarázat”
Sokat tanulok belőle. És ámulok azon, hogyan tudták ezt ilyen fiatalon, s ráadásul ilyen tökéletes egységben, hárman, együtt megírni.”
Müller Péter, író
(forrás: hrkonferencia.hu)

Müller Péter írása rólunk és a Megértés Táblázatáról a Természetgyógyász magazinban (2014. júniusi szám)

a Természetgyógyász Magazinban
Megértés Táblázata a Természetgyógyász Magazinban, még 2014-ben