Az önismeret buktatói

100-nál több önismereti/ezospiri/belsőutas könyvet biztos elolvastam, főleg az elején sok segített is  közülük, helyük

Önismereti könyv
Exit, HALADÓ ÖNISMERŐKNEK

volt ott és akkor. Kezdetben egy új világ nyílt ki, különösen amikor a saját élményeimet másoknál is felfedeztem. Aztán a tanítások, bölcsességek, szép gondolatok ismétlődésére és ellentmondásaira lettem figyelmes. Még mindig el tudtak varázsolni, de a felnőtt éveim is teltek közben, és egyre kevésbé éreztem, hogy a sürgető, valós problémáimat általuk tudnám átlendíteni a holtponton. Rengeteg minden változott, általam, tevékenyen, és kívülről is érkezett segítség többektől, közben magam is szerző lettem, de a lényeg, lappangó belső erőtendenciám nem mozdultak – és én tudomásul sem akartam venni létezésükről. Aztán jött A BUKÁS. Akkora, hogy hónapokig csillagokat láttam, miután a fal a másikat is odaadta, ha esetleg az első nem lett volna elég.

Most komolyan, csak én (mi) vagyok így ezzel? A Deres-Gárdonyiék? Hát hol vannak az önismeret kárvallotjai? Mi lennénk az elsők, akik arccal szántották fel a belső út aszfaltját, miután keresztbe fordult a biciklikormány? Ezt nem hiszem: kizárt, hogy az ismert 1-2-3, itthon is működő szekta kiugrottjain kívül más még nem paffant nagyot a „spiri” világában. Persze, nekünk szerzőségünk miatt is hányt szikrákat a fogszabályzónk a betonon, de akkor is! Vannak itt még sokan, sorstársaink, csak ez a terep épp az alázat, szerénység, erőszakmentesség amúgy helyes értékékrendje miatt nem termel nagy veszekedéseket és látványos vereségeket. Épp ellenkezőleg! Az ezo, a spiri, az intelligens önvizsgálat burkoltan bánt, észrevétlen szurkál, ha nem illik valaki a képbe. Gyakran az ember nem is érzi, hogy a „mester” leállította, mert az egy huncut kis mosollyal felelt sablont a kérdésére, mintha egy gyenge memóriájú kisgyereket emlékeztetne az egyszeregyre. Például így kezdődik. Minálunk kiközösítéssel és nyilvános megalázással ért véget.

Végül ez a traumaismétlés – tehát esetemben gyerekkori éveim újraélése – vitt el a góchoz, amit kíméletlenül ki kellett vájni. Nem a szép gondolatok, bölcsességek volt a megoldás: azok csak odacsalogattak, átmenetileg érzéstelenítették a fájó pontokat, aztán…

De azért az is érdekelt, hogy a tanításokkal mi a helyzet? Mi ez a sok ellentmondás?

Könyvünk körkép is a belső út már ismert tételeiről, melyek – számunkra legalábbis – egymás mellett lebegő álomszép igazságokból, idővel koppanva ütköző biliárdgolyókká változtak. Úgy érezzük, belőlük  seregnyit sikerült összefüggésbe helyezni, érthető kapcsolatba hozni egymással, hogy ne stikában kuszálják össze a keresőt, hanem legyen a nevén nevezve az, ami.

Nem a történetünkkel szeretnénk traktálni – legfeljebb csak amennyire a tanulságok megértetéséhez szükséges – hanem egy átfogóbb képet adni arról, hogy mi minden csúszhat, csúszik félre az önismeretben.

——————————————————————

A 2021. nyarán jelent meg, keményfedeles, terjedelme 289 oldal. HALADÓ ÖNISMERŐKNEK!
Csak online kapható, a jelen weboldalon. Olvasóink ajánlásai
Az EXIT a Szerzők második könyve.

A szerzők első műve a 2013-as sikerkönyv: a Megértés Táblázata, A magyarázat


FIGYELEM!

AZ EXIT-KÖNYV NEM BOTRÁNYKÖNYV, NEM TÁMADJA A HITET, SPIRITUALITÁST, EZOTÉRIÁT ÉS ANNAK SEMMILYEN FORMÁJÁT. Kizárólag  a szerzők által személyesen tapasztalt félrecsúszásaira igyekszik felhívni a figyelmet.

AMIT A KÖNYVBEN A SZERZŐK „SPIRI”-NEK NEVEZNEK, AZ A FENTIEK (HIT, stb…) ÁLSPIRITUÁLIS VADHAJTÁSAI, melyek a tanítványokban súlyos érzelmi/mentális károkat okoznak. A tévedés minden út velejárója, ahogy pl. minden szülő „rossz szülő” is, de ennek mértéke fél életeket alapoz meg vagy tesz nyomorulttá.

KÖNYV EGYIK FŐ CÉLJA ÉS RENDELTETÉSE, HOGY ÉSZREVETESSE A ZSÁKUTCÁKAT, ÉS A DÖNTŐEN REJTETTEN MEGVALÓSULÓ VISSZAÉLÉSEKET. Akinek van hite, vagy úgy érzi, van valami nálunk nagyobb erő a világban, az tudja, milyen fontos alaphang ez az élethez. Az EXIT ezt nem elvenni, hanem erősíteni hivatott.

EXIT könyv borító
EXIT, könyvborító

Az EXIT szerzőinek YouTube csatornája az egyéniség felépítéséről, és ennek akadályairól: