Önismereti könyv

Áldozatiság

EXIT – gyógyulás a rejtett bántalmazásból

Apa, holnap lesz az aradi vértanúk ünnepsége az iskolában – néz rám ma reggel csillogó szemmel a hatévesem. Imád ünnepelni: legutóbb a macskának volt tortája, alutálcás macskaeledel – két szál gyertyával, énekléssel. Mi az az aradi vértanúk? Öööö. KULTÚRSOKK.

Na, akkor: okt. hat az a nap, amikor megtanítják nektek, hogy magyarnak lenni szörnyű. Hogy a történelmünk igazságtalanságok sorozata, aminek mi az áldozata vagyunk. Tehetetlen áldozata. Hogy ez mindenkinek kellően mélyre menjen, amíg még suliba jársz, legalább tizenkétszer fogják felolvasni a tizenhármak kétszáz éves neveit, drámai háttérzenével, és persze Batthyány sem marad ki, aki nem csak arról híres, hogy mellette megy át a metró a Duna alatt. Muszáj évente legalább egyszer átélned az egyenlőtlen vereség, megalázottság érzését, különben hogyan éreznéd át, mit jelent magyarnak lenni? Kiszolgáltatottság idegen győzőknek, akiknek még az unokái is vert hadunk csontjaival játszanak. És ehhez nekünk a világon semmi közünk, mi dolgos nép lennénk e hazában, akik békében és összetartásban élnének – ha hagynának bennünket, de a nagyok mindig idejönnek, meglökdösnek, lerombolják a homokvárat és kiröhögnek, ha sírunk. Tenfiad sosem támadt, szép hazám, kebledre, sosem. Ok és következmény sosem függnek össze, itt sosem. 1000 évig a népek boldogan lubickoltak egymás mellett ebben a (Kárpát-)medencében, és mi egy elnéző, öregecske úszómester voltunk, aki nem fújt a sípjába, sosem. Lógjon az orrod, csüngjenek azok a béna karok, fiam, így leszel csak igaz magyar! A hagyomány, a kultúra csak a sovány vigasz erre, ropd azt a táncot, de tudd, hogy bármikor kirúghatják a lábad. MEGTEHETIK!

Saját magunkat tartjuk az áldozatiságban, Mi, Saját, Magunkat. Száz generáció óta megy a sírás, nem szabad abbahagyni, mert akkor a hősiességről is le kellene mondani, és azt nem adjuk. Még mindig nem adjátok? – pillant le az Öreg legfelülről. Mit lát? Ünneplőben készülődnek már a hatévesek az első iskolai ünnepélyre. Jól van, önsajnálatban minden népek közt tényleg ti vagytok a legmegátalkodottabbak – mondja, és százhetvenharmadszor is fölírja a karácsonyi kívánságlistára a népnevünk mellé: Hősiességet + Áldozatiságot kérnek. Akkor a kettő összege ismét: Mártíromság. Ezek a szegények folyton elegyíteni akarják, nemhiába találták fel ők a fröccsöt, nem bírják tisztán – mormogja Ő. Szét kellene már választani, végre! Akkor a hősiességet nem csak hamis, orrszipogós szentimentalizmussal élhetem majd át, nem kell belekeverni az áldozatiságot is, mellőzheti a “de sajnos a végén kib*sztak velünk” zárógondolatot. A vereség, megvertség érzését pedig nem kell feljavítani a “de legalább bátrak voltunk, megpróbáltuk” szokásos kiegészítőjével.

Persze nem fog ez abbamaradni máról holnapra, nem fog. Egy nép sosem képes megváltoztatni a sorsát. Csakis az emberek. Az egyes tagok, az ide születettek. Ha a “szám szélééig árad már a sár”, az is kevés, amíg nem nézek vissza, hogyan voltam én a Magam életében Tisztán Csak Áldozat. Nem a népem, hanem Én. És utána Tettes is, ugyanígy. Égjek át ezen, mindkettőn, külön-külön. Na, az hős, aki ezen keresztülharcolja magát. Hátha a magyarságon is ez segít?

áldozatiság
Áldozatiság

KIEGÉSZÍTÉS:

Az aradi tizenháromról szóló írásomban elmulasztottam szétválasztani és tisztázni kettőt, ami összemosódik az “áldozat” körül. Áldozathozatal és Áldozatiság – szerintem. Az áldozathozatal mint nemes tett, mely nélkül az emberi együttélés nem működne, mert megfojtanánk egymást a versenyben; ez őszinte lemondás a másik javára, úgy, hogy abból semmilyen előnye nem származik annak, aki meghozza az áldozatot. Megmosni a másik lábát, úgy, hogy közben még szótlanul sem ragyog, hanem megéli azt, hogy Isten létére valóban kisebb, mint a tanítványa. Egészen az élet föláldozásáig, aminél többet nem lehet adni. Ennek már a megkockáztatása is a humanitás csúcsa, bár a sok apró lemondás talán lehet épp oly nemes, már csak láthatatlansága folytán is.

Az áldozatiság nem ez. Ebből, az áldozatiságból – bár nagyon nem így tűnik – az áldozatnak mérhetetlen haszna származik. Sajnálat, odafigyelés, sok-sok energia, mely táplálja és élteti őt és a működésmódját. Neki nem éri meg váltani! Ha az áldozatszerepből identitás képződik (tegyük hozzá, ehhez kezdésnek tényleg kell egy nagy veszteség), akkor veszteség/vesztességbe történő kapaszkodás nélkül az ember úgy érzi, hogy ő egy senki, légüres térben lebeg, nem is él. Tehát számára az újbóli és ismételt áldozattá válás: a Létezés érzésének Feltétele. Az áldozatiság az az áldozathozatal hamis másolata, ugyanis az áldozathozatalra képes ember alapvetően kicsinek, kisebbnek érzi magát, mint akiért az áldozatot meghozza. A hamis másolat pedig épp az áldozatisága által akarja megélni a nagyságot, hiszen nem lehet ő akárki, ha ekkora áldozatra képes! És itt fordul a visszájára az egész, többé már nem nemes, mert épp a nagyság átélése a cél. Ez tehát egy önhazugság, ahol egy érzés egy másik érzésnek van hazudva, a nagyság kicsiségnek.

Mivel az áldozatiságban élő ember számára a ciklikus áldozattá válás Létfeltétel, ezért minimum tudattalanul ebből veszteségismétlés lesz, amit haza- és emberszerető emberként nem kívánok sem magamnak, sem nektek, sem népünknek. Célom az egyéni problémákra irányítani a figyelmet, és – elsősorban az írásaimmal – az egyéni embereket segíteni pszichológiai értelemben, az ő saját életükben. Visszaszűkülni a megoldhatatlan nagyságú (nemzet-szintű) gondokból az egyéni méretű, kezelhetőre.

Például: hogyan bántottak? Az áldozatot ugyanis bántották valamikor. Lenézték vagy figyelmen kívül hagyták. Ezzel hasonulunk mind a népszellem problematikájához. Így tudunk vele együttérezni. Ha ezzel foglalkozunk, akkor hozzátettük a magunkét a magyarság áldozatiságának meggyógyításához, megemeléséhez. Másként aligha lehetséges segíteni rajta. Ez viszont elég, és minden.

Szerző: Gárdonyi Zsolt
Következő cikkeinek témája: Elengedés és Hiszti

Szakmai cikkek: Nárcizmus a spiritualitásban és EXIT a járványból

A cikk alkotójának második könyve az EXIT.
A 2021. nyarán került kiadásra, keményfedeles, terjedelme 289 oldal.
Csak online kapható, itt a weboldalon. Olvass róla AJÁNLÁSOKAT!

A szerző első műve a 2013-as sikerkönyv: a Megértés Táblázata, A magyarázat

EXIT könyv borító
EXIT, könyvborító

Az EXIT szerzőinek YouTube csatornája az egyéniség felépítéséről, és ennek akadályairól: